more
    Що таке сторіборди та чому вони важливі для творчості

    Що таке сторіборди та чому вони важливі для творчості

    Сторіборд — не новий термін у сфері дизайну, але на хвилі уваги до відеоконтенту, моушн-дизайну та інтерактивних проєктів про нього говорять часто й ...

    Сторіборд — не новий термін у сфері дизайну, але на хвилі уваги до відеоконтенту, моушн-дизайну та інтерактивних проєктів про нього говорять часто й голосно. Розберемося, що таке сторіборд і чому він такий важливий у створенні відео та будь-якого іншого візуального контенту. 

    Що таке сторіборд?

    Сторіборд, або розкадрування — це серія інформаційних блоків, від зображень та ілюстрацій до тексту. Сторіборд відіграє важливу роль у відеопродакшені, бо допомагає зрозуміти, як буде виглядати готовий продукт — кадр за кадром.

    А тепер трохи історії. 

    У 19 столітті жив один француз на ім’я Жорж Мельєс. Людям він здавався трохи диваком, бо цікавився магією і театром. Він працював ілюзіоністом і художником декорацій, створював іграшки та театральні костюми. Але головною його пристрастю було кіно. 

    Мельєса можна назвати одним з перших, хто почав використовувати розкадрування, аби розпланувати сцени. І ще він був популяризатором спецефектів — трюків, що базуються на стоп-кадрі, багаторазовій експозиції, прискореному та уповільненому протягуванні плівки. Звісно, у 21 столітті таким вже нікого не здивувати, але в ті часи це було революційно. Завдяки цим технічним знахідкам кіновиробництво багато в чому еволюціонувало. 

    Ще Мельєса зачарувала тема космосу — тож він створив справжні кіношедеври, що вважаються першими науково-фантастичними фільмами. Цими картинами стали легендарні «Подорож на Місяць» (Le Voyage Dans la Lune) та «Неймовірна подорож» (Le Voyage à Travers l’impossible). Перший з цих фільмів Мельєс створив в 1902 році, а другий — в 1904 році.

    Види сторибордів

    Сторіборди, якими ми знаємо їх зараз, мало відрізняються від сторібордів початку 1930-х років, котрими користувалися, наприклад, на студії Волта Діснея. Вважається, що стандарт сторібордів оформився саме там. Відтоді підхід до створення сторібордів майже не змінився — мільйони креаторів по всьому світу досі використовують той самий принцип. 

    Сторіборди можуть застосовуватися практично скрізь, але для кращого розуміння розділимо сфери його використання на категорії (але це досить умовно). 

    Що таке сторіборди та чому вони важливі для творчості

    Відеовиробництво

    У цій індустрії сторіборди потрібні для того, щоб команді було простіше дотримуватися сюжету та концепції відео.

    Кіно і телебачення

    Тут сторіборд стає візуалізацією сценарію з детальним описом того, що буде відбуватися в кожному кадрі. Рівень деталізації залежить від хронометражу фільму та насиченості сюжету. 

    Для мене розкадрування — це можливість побачити фільм заздалегідь.

    Мартін Скорсезе

    Чим детальніше прописаний сторіборд, тим менше складнощів виникне на виробництві. У ТВ-програм і фільмів зазвичай гігантські сторіборди просто тому, що в них прописується буквально все: як герої одягнені, що і як вони роблять, що відбувається на фоні. Якщо грає музика, змінюється погода або в кадрі з’являється новий персонаж, все це має помічатися в сторіборді. 

    При підготовці фотосесій і фешн-шоу теж використовуються сторіборди. Процес буде набагато простішим, якщо все розпланувати: у що будуть одягнені моделі, якими будуть макіяж та укладка, декорації та реквізит. Так, підготовка сторіборда займе деякий час, але якщо дизайнери в головних модних будинках світу використовують цей підхід, він точно того вартує. 

    Бізнес

    Сторіборди також використовуються для створення рекламних роликів, продуктових демо та презентацій. Сприймайте сторіборди як зручні посібники, що ви передасте моушн-дизайнеру або актору озвучування. 

    У рекламі сторіборди допомагають спланувати роботу над роликами — коли розписуєш все детально, простіше помітити «сліпі плями», через які процес може гальмувати. Якщо все розплановано до хвилини, під час фільмування виникне менше неприємних сюрпризів.

    Сторіборди також допомагають візуалізувати демо і бізнес-презентації. Коли розумієш, що за чим йде, відчуваєш себе впевненіше в кожному моменті — від початку заходу до його фіналу. 

    Що таке сторіборди та чому вони важливі для творчості

    Контент для соцмереж

    Сценарії для YouTube-відео зазвичай створюються за допомогою сторібордів. Наприклад, тревел-влогери можуть створювати контент двома способами: прописати сторіборд до зйомки (аби спланувати процес) чи скласти сторіборд, відштовхуючись від матеріалу, що вже є.

    Під час подорожі хочеться сфокусуватися на моменті, а не просто рухатися за планом — навіть якщо контекст трохи змінився. Але складати план заздалегідь все одно корисно, це допоможе сфокусуватися на найважливішому. Це допоможе не розгубитися та не забути, що важливо відзняти конкретно для цього відео. 

    Коли ви почнете монтувати відео, зрозумієте: сторіборд — це порятунок. Він допоможе накидати текст для майбутньої озвучки, вибрати візуальні та звукові ефекти, а ще визначитися з порядком сцен або кадрів. 

    Що таке сторіборди та чому вони важливі для творчості

    Якщо ви створюєте контент для YouTube, Instagram, TikTok або інших соціальних платформ, сторіборди можуть заощадити багато часу і сил.

    Створення мультфільмів та анімації

    Ще зовсім недавно мультиплікатори створювали свої роботи вручну — буквально перемальовували картинки або їх фрагменти кадр за кадром. Тепер створювати ілюстрацію або анімацію набагато швидше і простіше, але сторіборди в цьому процесі не зайві.

    Команди, що створюють фільм-комікси, мультфільми або аніме, багато в чому спираються на сторіборди — по суті цей формат допомагає адаптувати графічні романи для зйомки. Сценарист пише сценарій для фільму на основі коміксу, а потім передає все це художнику, котрий вимальовує сцени з докладним описом. 

    Я роблю все за сторібордами, і по мірі того, як я їх відмальовую, світ стає все складнішим та більш наповненим — а мої координати півночі, сходу і заходу ніби зміщуються, сходять з початкових відміток. Але ні команда, ні глядачі навіть не розуміють, що це сталося. Але їм про це не кажіть.

    Хаяо Міядзакі

    Готовий сторіборд переходить до моушн-дизайнера, котрий оживляє персонажів і створює те, з чого потім зберуть фільм. Потім матеріал переходить на постпродакшн, де всі кадри підчищають і вдосконалюють для максимальної правдоподібності. На фінальному етапі роблять озвучення і переклад — коли цей етап завершено, картина готова до прокату.

    Що таке сторіборди та чому вони важливі для творчості

    Все інше

    Сторіборд — це дійсно набагато ширший термін, ніж ми звикли думати. Було б неправильно обмежити його застосування виключно кіноіндустрією. Сторіборди — ідеальний спосіб систематизувати будь-яку інформацію. 

    Інструкція

    Відеоінструкції з того, як користуватися продуктом, також створюються за допомогою сторібордів. Зазвичай в такі кадри додають графічні об’єкти та написи, котрі потім анімують — і таким чином у відео з’являються інтерактивні елементи. 

    Дослідження 

    Інформацію часто подають візуально — наприклад, в інфографіці. Щоб анімувати таку інформацію, графічний дизайнер створює сторіборд з відповідними кадрами або сценами. Це допомагає передати моушн-дизайнеру всі нюанси проєкту.

    Редагувати

    Що таке сторіборди та чому вони важливі для творчості

    Експерименти

    Сторіборди також зручно використовувати при підготовці до будь-яких експериментів, не тільки наукових. За допомогою сторібордів візуалізуйте процес еволюції, міграції, хімічні реакції, рухи циклонів, військових дій і будь-яких інших процесів, де є динаміка.  

    Навчання

    Сторіборди широко використовуються і в навчанні. Вчителі можуть створювати сторіборди для уроків або окремих вправ, а учні — використовувати їх для творчих завдань або наукових експериментів. 

    Технологія

    Іноді розробники використовують сторіборди, щоб розписати процес роботи над проєктом. Інколи, аби вибудувати процес правильно, діаграми недостатньо — і тоді на допомогу приходять сторіборди. Вони допомагають визначити слабкі місця в процесах, не допустити зайвих помилок або швидко усунути проблеми після релізу. 

    Сторіборд і мудборд — одне й те ж саме?

    Між сторібордом і мудбордом є різниця, і її дуже добре помітно, якщо розібратися в суті цих форматів. 

    Мудборди — це візуальні колажі, що передають ідею і загальний настрій. Вони зазвичай створюються для натхнення або самі по собі є артоб’єктами. Їх можна організувати так, як хочеться, — варіантів безліч.

    Як ви вже знаєте, сторіборди — це серія картинок (кадрів), організованих у певній послідовності. На відміну від мудбордів, у сторібордів є чітка мета: вони допомагають креатору в деталях побачити візуальний продукт ще до того, як він стане «живим». Залежно від задачі, в креативному процесі можна використовувати обидва види візуалізацій. Головне не забувати, що мудборди — більше для референсів і натхнення, ніж для презентації даних або фактів.

    Що таке сторіборди та чому вони важливі для творчості

    Підсумуємо

    Не обов’язково вивчати роботу у складних програмах та переглядати десятки платформ, аби отримати якісні зображення для своїх дизайнів. У VistaCreate ви отримуєте зручну вбудовану медіатеку та всі необхідні інструменти — прості, зручні та зібрані в одному місці. Тут у вас під рукою тисячі професійних шаблонів, фото, відео, об’єктів, шрифтів і звуків. Будь-який дизайн ви можете зробити за лічені хвилини — в шаблоні або створюючи все з нуля.

    Якщо хочете створити багатосторінковий сторіборд — не проблема. Більш того, тепер ви можете створювати неймовірні дизайни для соцмереж, друку та вебу. Експериментуйте — створюйте дизайни за допомогою просунутих функцій Pro. Спробуйте їх в тріал-версії підписки безкоштовно або відразу переходьте на Pro, аби створювати в VistaCreate все, що хочеться.

    Ганна Горошко

    Автор публікацій про дизайн, маркетинг та комунікації. Люблю, коли гарно. Люблю коли цікаво. Люблю, коли корисно.

    Latest news

    Залишайся в курсі

    Підпишись на розсилку VistaCreate — так ти точно не пропустиш вихід нових колекцій шаблонів, важливі оновлення та іншу корисну інформацію.

    Відправ свою статтю в блог VistaCreate

    Поділися своєю історією з мільйонами креаторів, які користуються VistaCreate по всьому світу.
    Create a design now