more
    Розклад — формат, який все спрощує

    Розклад — формат, який все спрощує

    Без чіткої організації робочого процесу налаштувати віддалену роботу абсолютно неможливо. В інших сферах зрозумілий та ретельно розписаний план також...

    Без чіткої організації робочого процесу налаштувати віддалену роботу абсолютно неможливо. В інших сферах зрозумілий та ретельно розписаний план також буде плюсом. Саме тому VistaCreate представляє новий формат, «Розклад», з яким ще зручніше планувати свій день. У VistaCreate вже кілька сотень стильних шаблонів, що допомагають вам структурувати повсякденні справи швидко і просто. 

    Навіщо потрібні розклади

    Розклад на день, тиждень або місяць — дуже важливий інструмент тайм-менеджменту. Якщо перелік справ складений правильно та доцільно, то йти по ньому легко. Так ви точно нічого не пропустите і зробите все заплановане вчасно. 

    Звісно, можна запам’ятовувати плани на день (або навіть на місяць), але часто щось переноситься, скасовується або триває довше, ніж думали. І тримати все це в голові стає складніше.

    Планувальник можна порівняти з калькулятором: ми всі вміємо рахувати в умі, але такі підрахунки займають більше часу, та й ймовірність помилки вища. Калькулятор прискорює розрахунки і виключає помилки. У випадку з розкладом все так само: навіщо тримати все в голові, якщо можна «делегувати» задачу надійному інструменту? 

    Розклад — формат, який все спрощує

    Види розкладів

    Якщо хочете зробити собі розклад, але не дуже розумієте, з чого почати, ось перелік ключових типів планувальників з їх основними характеристиками. Читайте і підбирайте саме той варіант, що вам потрібен.

    Розклади для навчання

    Не кожному під силу чітко розрахувати час на ту чи іншу задачу. Проте для тих, хто занурений в навчання, ця навичка — особливо важлива. Навчальний розклад допоможе студентам зорієнтуватися в навантаженні та чітко розуміти, які лекції попереду та коли здавати роботу.

    Тим, хто звик все занотовувати у блокнот, вести розклад буде нескладно. Але ті, хто не люблять записувати, можуть засумувати. Аби планування було приємним, розклад можна персоналізувати — і тоді їм буде дійсно приємно користуватися.

    Розклад — формат, який все спрощує

    Бізнес- або проєктний планер

    Ідеальний бізнес-планер має бути зручним. Так ви не будете плутатися в задачах та втрачати час — і зможете забезпечити правильний баланс між роботою та життям поза проєктами. 

    Коли працюєш в команді, планування проєкту загалом (і всіх його етапів також) суттєво спрощує комунікацію всередині команди. Зручно, коли всі йдуть по одному й тому самому маршруту, розуміють, чим займається команда зараз, і передають задачі максимально «безшовно».

    Якщо хочеться скласти план під свій проєкт, треба витратити чимало часу — аби врахувати всі задачі і можливості команди. Але не обов’язково витрачати на підготовку цього розкладу півдня. У VistaCreate є шаблони, що допоможуть значно спростити процес.

    Розклад — формат, який все спрощує

    Планувальник для дієти та занять спортом

    Коли займаєшся спортом, не треба робити зайвих записів — і самі тренування, і трекінг активностей не вимагають довгих описів. Саме тому спорт-планери зазвичай дуже акуратні та лаконічні, а записи короткі і розділені за категоріями. Вони допомагають не лише рахувати, скільки присідань ви зробили сьогодні, а й формувати корисні звички — розраховувати активність на день, тиждень, місяць, квартал і навіть рік.

    Розклад — формат, який все спрощує

    Планувальник бюджету

    Перше правило розумної економії — планування бюджету, без цього нікуди. Розпишіть приблизну вартість кожного кроку на вашому шляху до своєї мети. І таким чином зрозумієте, скільки приблизно доведеться витратити, аби отримати те, до чого ви рухаєтеся. Якщо відзначати прапорцем кожен етап, коригувати бюджет буде зручніше — ви будете розуміти, де ви витратили трохи більше та на чому заощадили.

    Кулінарна книга

    Сьогодні ми все частіше зберігаємо рецепти не в записнику або зошиті, а в телефоні. Але деяким людям все ще подобається, щоб перевірені рецепти зберігалися в домашній кулінарній книзі, як у бабусі. І якщо років 10 тому ми всі купували блокноти для запису рецептів, то зараз можна зберігати їх в VistaCreate, потім роздруковувати — і так створювати свою авторську добірку.

    Планувальники публікацій у соцмережі

    Цифрові планувальники публікацій, на кшталт Later, Buffer і Hootsuite, допомагають складати пости та планувати їх публікацію на конкретний день та час. І змінювати цей підхід не варто — в цьому просто немає сенсу. Але паперові планувальники все ще мають цінність. 

    Так, цифрові планери — зручні. Але своя магія є і у роздрукованих розкладах, на котрих можна малювати, робити позначки своєю рукою, клеїти тактильні стікери. Що там не кажи, а тепло справжньої, офлайнової інтерактивності та DIY-об’єктів замінити чимось просто неможливо.

    Щоденники

    Ці планувальники відомі кожному — зазвичай вони нагадують книги, з розподілом на тижні або місяці, місцем для переліку справ та порожніми сторінками для поточних записів. На перший погляд, формат дуже простий, але він може виявитися суперкорисним, бо економить купу часу.

    Щоденник допомагає бути продуктивнішим та уникати завалів. Наприклад, якщо у вас накопичилася купа дрібних справ, на які постійно не вистачає часу, щоденник допоможе це відстежити — і вам буде простіше згрупувати задачі та врешті-решт їх виконати. Ще в такій ретроспективі легше зрозуміти, що завадило виконати справи відразу, і в майбутньому розподіляти навантаження ефективніше. 

    Розклад — формат, який все спрощує

    Записники або скетчбуки

    Зазвичай у счетчбуків порожні сторінки, тому їх часто купують письменники, художники, дизайнери і люди з інших креативних професій. Якщо ви хочете створити швидкий скетч будівлі під час прогулянки або замалювати захід сонця на пленері, скетчбук — ваш порятунок.

    Як правило, у записниках усі сторінки розкреслені — в клітинку, лінійку або просто в точках. У таких блокнотах зручно записувати думки, тож якщо ви складаєте вірші або пишете стендап-жарти, цей варіант точно для вас.

    Як створити розклад в VistaCreate

    У VistaCreate — десятки шаблонів для розкладів, і в кожному з них можна злегка відредагувати, повністю змінити або прибрати будь-який дизайн-елемент. Це зручно, якщо потрібно доопрацювати макет саме під свої задачі. Є два основних підходи до створення розкладів в VistaCreate — і кожен з них дозволяє зробити свій планер дійсно зручним.

    Перший — найпростіший, тут ви використовуєте шаблони:

    • Зареєструйтеся в VistaCreate. У пошуковий рядок впишіть слово «Розклад», виберіть відповідний формат в результатах пошуку — і побачите всі доступні шаблони для розкладів.
    • Виберіть шаблон і почніть його редагувати. Можна використовувати інші кольори, шрифти, фон та зображення, замінити будь-які елементи або змінити їх розмір, аби налаштувати все на свій розсуд.
    • Якщо хочете збільшити кількість сторінок, просто натисніть на кнопку «Сторінки» в правій нижній частині вікна — і додайте кілька нових сторінок з тим самим дизайном або будь-яким іншим.
    • Коли все буде готово, скачайте файл.

    Редагувати не обов’язково — якщо хочете, можна залишити в дизайні все так, як є. І тоді просто скачайте дизайн відразу ж, без жодних змін.

    Розклад — формат, який все спрощує

    Другий підхід — створення розкладу з нуля.

    • Зайдіть в свій обліковий запис в VistaCreate, на головній сторінці натисніть кнопку «Налаштувати розмір» і встановіть параметри свого майбутнього дизайну. 
    • Перейдіть до редагування — додайте фони, кольори, елементи і написи. Тут навіть можна завантажити власні фото, шрифти та логотипи.
    • За допомогою панелі «Фірмовий стиль» створюйте бізнес-планер з кількох сторінок, з різним дизайном. На цій сторінці збережуться ваші палітри, шрифти та інші пресети — тепер не треба завантажувати все знову, коли будете створювати інші проєкти.
    • Коли все буде готово, скачайте дизайн і користуйтеся ним в цифровому форматі на планшеті або роздрукуйте та заповніть від руки. 

    Поради щодо створення зручного планувальника

    Коли робиш те, що подобається, час летить непомітно. Але коли доводиться займатися чимось не дуже приємним, хвилини тягнуться нескінченно. Іноді ми приділяємо купу часу тому, що нас тішить, а на нудних справах прокрастинуємо або просто відкладаємо назавжди. 

    Ось кілька простих порад, що допоможуть швидко усунути блоки, що заважають продуктивності.

    Скласти простий перелік справ

    Якщо вам хочеться раз і назавжди покінчити з прокрастинацією, почніть складати прості списки справ — в них має бути не більше 5-10 завдань на день. Домовтеся з собою виконати їх все: і приємні справи, і нудні обов’язки до кінця дня потрібно виконати. Жодну з цих справ не можна переносити на завтра.

    Розклад — формат, який все спрощує

    Планувати

    Перш ніж братися за роботу, розрахуйте, скільки часу вона вимагає. Запитайте себе: «Чи реально взагалі встигнути це за такий час?» і дайте чесну відповідь. Якщо реально — рухайтеся далі, а якщо ні, дайте собі більше часу, ніж зазвичай. Не варто заганяти себе в глухий кут, а потім картати за те, що щось не встигли (тому що насправді винні не ви, а неточне планування). Але якщо впораєтеся швидше, буде за що себе похвалити.

    Розставляти пріоритети

    Немає сенсу робити планувальник зі складним дизайном, якщо у вас в середньому 3-5 справ в день. І навпаки: якщо у вашому списку 37 дрібних справ, їх буде зручно розбити за категоріями, організувати за пріоритетністю, типом та іншими характеристиками, аби весь цей обсяг не виглядав суцільною навалою. 

    Якщо можете, всі найскладніші справи, що забирають купу часу, краще перенести на початок дня, коли енергії більше. А ось дрібніші справи краще залишати на кінець дня. Коли накопичується втома нелегко концентруватися на чомусь складному, проте виконати 2-3 дрібних справ цілком реально.

    Підсумуємо

    Планувальники спрощують життя — вони стануть у пригоді і для навчання, і для роботи, і щоб розписати режим тренувань, спланувати дієту або рутинні справи. Зручні плани допомагають керувати часом і нічого не забувати. І якщо вже так склалося, що треба звірятися з цими планувальниками протягом дня, то нехай вони будуть не лише зручними, а й стильними.

    У VistaCreate сотні готових шаблонів для розкладів і величезна медіатека з фото, відео, анімаціями, ілюстраціями, дизайн-елементами та іншими об’єктами. Тож у вас під рукою є все необхідне, аби скласти зручний план справ швидко та просто. І для цього не обов’язково мати дизайн-навички — в редакторі VistaCreate є все необхідне, аби створити приголомшливий дизайн за лічені хвилини.

    Anna Goroshko

    Author of articles on design, marketing and communications. I love when it's beautiful. I love it when it's interesting. I love when it's helpful.

    Latest news

    Don’t miss out on our top articles

    Subscribe to the VistaCreate blog newsletter and get our top articles in your inbox each month. No spam ;)

    Guest blogging with VistaCreate

    Share your story or article idea with us and thousands of VistaCreate blog readers. Pitch your ideas by filling out a short form.
    Create a design now